09. septembar – Digitalna borba protiv Covida – Australija

0
86

Nakon niza javnih kritika, kako Viktorija nema dobar sistem za praćenje kontakata inficiranih Covidom-19, vlada Danijela Endrjuza angažovala je američkog tehnološkog giganta Salesforce, kako bi konačno digitalizovala svoj sistem za praćenje. Za sada nema podataka koliko je Vladu Viktorije koštao ovaj posao, osim činjenice da je nedavno zaključila ugovor vrijedan 4,2 miliona dolara sa IBM-om za dodatak softvera vještačke inteligencije (AI) u državni režim za praćenje kontakata.

Izvori raznih medija kažu da je ranije tokom pandemije, Viktorija odbila ponudu kompanije Salesforce. Ova firma je, takođe, neuspješno kontaktirala i Saveznu vladu Australije, s predlogom da uspostavi nacionalni sistem praćenja kontakata. Brojne kritike ali i zahtjev nacionalnog zdravstvenog zvaničnika, koji je insistirao da Viktorija unaprijedi sistem praćenja kako bi se što bezbjednije i brže izvukla iz izolacije, urodili plodom.

Premijer Australije Skot Morison rekao je da praćenje kontakata u Viktoriji nije u skladu sa „zlatnim standardom“, koji je postavio Novi Južni Vels, gdje je obuzdavanje izbijanja epidemija omogućilo da najmnogoljudnija država Australije ostane otvorena tokom krize.

Pod sistemom za upravljanje podacima, koji je u Ministarstvu zdravlja Viktorije instalirala grupa Salesforce iz Silikonske doline, znači da će automatizovane tekstualne poruke upozoravati zdravstvene službenike, inficirane osobe i njihove potencijalno bliske kontakte o pozitivnim testovima, što bi trebalo dramatično da poboljša brzinu procesa i samim tim smanji širenje infekcije.