1-7. avgust – NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽENA NEDJELJA DOJENJA

0
399

hron1U svijetlu obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja, koje je i ove godine bilo aktuelno u više od 170 zemalja svijeta, Udruženje „Roditelji” priključilo globalnoj kampanji. U okviru aktivnosti sprovedenih pod sloganom „Podrška dojenju: bliski majkama” poseban akcenat dat je radu savjetnica za dojenje. Na završnom okupljanju povodom Nedjelje dojenja zaključeno je 4a je podrška zdravstvenog sistema, društva, najbliže okoline i porodice, ali i priprema i edukacija majki u toku trudnoće u vezi sa tim šta je čeka nakon porođaja i u toku dojenja, od presudne važnosti za uspješno dojenje. Javnosti su se ovom prilikom obratili: Ana Vujnović, koordinatorka projekta dojenja u Udru­ženju „Roditelji”, i Tereza Miljković, savjetnica za dojenje.

Najavljeno je da će imenovana organizacija raditi na ostvarivanju Unicefovog programa „Deset koraka ka uspješnom dojenju”, koji se odnosi na osnivanje vršnjačkog savjetovališta. Ono će biti dostupno majkama koje će tu moći da pronađu odgov­ore i neposrednu pomoć za sve probleme u vezi sa dojenjem.

U okviru događaja posvećenih obilježavanju Nedjelje dojenja otvoren je i prvi Kutak za dojenje u Crnoj Gori. Lociran je u Tržnom centru „Mall of Montenegro”, u kojem je Udruženje organizovalo niz edukativnih programa i gostovanja mama iz javnog života. One su sa okupljenima podijelile svoje iskustvo o dojenju.