1. mart – TESTIRANJE LJEKOVA PROTIV TUBERKULOZE

0
341

Skoro četiri hiljade ljudi umre od tuberkuloze svakog dana širom svijeta, pa stoga zdravstveni zvaničnici ističu da su za kontrolu tuberkuloze hitno potrebni novi ljekovi. U kliničkim ispitivanjima koje je pokrenulo Udruženje za borbu protiv tuberkuloze, na osam mjesta u Africi i Južnoj Americi biće testiran novi način liječenja te smrtonosne i veoma zarazne bolesti respiratornih organa.

Novi protokol sadrži novi antibakterijski lijek koji je pokazao obećavajuće rezultate u uništavanju bakterija tuberkuloze mnogo brže, u kombinaciji sa već poznatim ljekovima. Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti kaže da će protokol biti testiran i na bakterijama koje su osjetljive na ljekove i na onima koje su otporne na njih.

„To je veoma važan korak naprijed u opštem zahtjevu od prije više godina da se razvije ne samo pojedinačni lijek već i protokol za liječenje tuberkuloze,“ rekao je dr Fauči.

Dr Mel Spigelman je predsjednik Globalnog udruženja za borbu protiv tuberkuloze. On vjeruje da bi novi protokol mogao da promjeni načine za liječenje tuberkuloze širom svijeta i ističe da bi ciklus novog tretmana ljekovima mogao da bude kraći i jeftiniji od postojećeg, koji traje šest do 30 mjeseci.

„Mislim da smo postigli naredni korak i da smo mnogo bliže vremenu kada ćemo moći da tretiramo tuberkulozu baš kao i svaku drugu običnu infekciju, odnosno u roku od možda samo dvije nedjelje uz jednostavni lijek,“ rekao je dr Spigelman.

Robert Klej iz američke Agencije za medjunarodni razvoj upozorava da trenutno postoji 10 eksperimentalnih ljekova koji su u kliničkim ispitivanjima, koja su najvećim dijelom finansirana od strane Sjedinjenih Država i ostalih zemalja donatora. Međutim, stručnjaci kažu da će, čak i kada lijek bude odobren, biti potrebno nekoliko godina prije nego što on postane sastavni dio regularnog tretmana protiv tuberkuloze. Čitav lanac, od razvoja lijeka do upotrebe, mora da bude usaglašen, kažu stručnjaci, ako želimo da bitka protiv tuberkuloze bude dobijena.