4. mart – MANJI UNOS ŠEĆERA ZA DJECU I ODRASLE

0
381

Novi vodič Svjetske zdravstvene organizacije preporučuje smanjenje dnevnog unosa slobodnih  šećera kod djece i odraslih na manje od 10% od ukupnog energetskog unosa. Dalje snižavanje unosa šećera na 5% ili približno 25 grama (6 kašičica) dnevno obezbjedio bi dodatne zdravstvene benefite. Slobodni šećeri su monosaharidi (kao što su glukoza, fruktoza) i disaharidi (kao što su saharoza ili šećer) koje proizvođači ili potrošači dodaju hrani i piću, kao i šećeri prirodno prisutni u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentratima za voćne sokove.

„Mi imamo čvrste dokaze da održavanje unosa slobodnih šećera na manje od 10% od ukupnog energetskog unosa smanjuje rizik od gojaznosti i karijesa“,  rekao je dr Frančesko Branca, direktor Odeljenja SZO-a za ishranu, zdravlje i razvoj.

„Stvaranje politike koja će podržati ovo ključna je ukoliko zemlje žele da ispune svoje obaveze i smanje pojavu nezaraznih bolesti“, dodao je dr Branca.

Smjernice SZO-a  ne odnose se na šećer u svježem voću i povrću, kao ni na šećer prirodno prisutan u mlijeku, jer nema dokaza o neželjenim efekatima konzumiranja ove vrste  šećera. Mnogo potrošenog šećera je „skriveno“ u prerađenoj hrani koja se inače ne smatra poslasticama. Na primjer, jedna kašika kečapa sadrži oko 4 grama (oko jedne kašičice) šećera. Jedna limenka gaziranog soka sadrži do 40 grama (oko 10 kašičica) šećera.