10. april – CARSKI REZ SAMO KADA JE NEOPHODNO

0
348

Carski rez je jedna od najčešćih operacija u svijetu, čiji trend i dalje raste, naročito u visoko i srednje razvijenim zemljema. Iako može da spasi živote, carski rez se često obavlja bez medicinske potrebe, izlažući tako živote žene i bebe riziku od kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema.

Izjava Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) naglašava značaj fokusiranja na potrebe pacijenta, u zavisnosti od slučaja do slučaja, i obeshrabruje izvršenje carskih rezova do ispunjavanja „kvote“. Carski rez je neophodan samo u slučajevima kada vaginalni porođaj predstavljati rizik za majku ili bebu – na primer zbog produženog porođaja, ugroženosti fetusa, ili zbog položaja bebe. Međutim, carski rez može izazvati značajne komplikacije, invaliditet ili smrt, posebno u zdravstvenim ustanovama koje nemaju kapacitete da izvedu bezbjedno operaciju, ili tretiraju potencijalne komplikacije.

Od 1985. Međunarodna zdravstvena zajednica smatra da je „idealan stopa“ učestalosti carskih rezova između 10% i 15%. Nove studije pokazuju da kada stopa carskih rezova raste prema 10%, broj smrtnih slučajeva porodilje i bebe se smanjuje. Međutim, kada stopa ide iznad 10%, nema dokaza da se stopa smrtnosti poboljšava.