10. februar – NIVO HIV/AIDS ZARAZE JEDAN OD NAJNIŽIH U EVROPI

0
319

ZAGREB – Pod predsjedništvom ministra zdravlja Hrvatske prim. Siniše Varge Povjerenstvo za suzbijanje HIV/AIDS-a Vlade Republike Hrvatske održalo je 10. februara prvu sjednicu u 2015. godini u novom sastavu. Predsjednik nacionalnog Povjerenstva je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, a njegov zamjenik je prof. Josip Begovac, upravnik Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje zarazom HIV-om.

Na sjednici je istaknuto da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra i da se zaraza HIV/AIDS od početka registrovanja zadržava na niskom nivou, jednom od najnižih u Evropi.

Posljednjih godina prosječno se godišnje registruje oko 80 novih slučajeva HIV infekcije. To je, kako je saopšteno, rezultat napora zdravstvenih radnika, ali takođe i činjenice da se prosječno u Hrvatskoj godišnje izdvoji oko 50 miliona kuna za prevenciju, dijagnostiku i terapiju oboljelih od HIV/AIDS-a.

Na sastanku je bilo riječi i o problemu diskriminacije sa kojim se zaražene osobe susrijeću na radnom mjestu i donesen zaključak da je potrebno na svim nivoima provoditi edukaciju o načinu zaraze. Infekcija HIV-om, kako je istaknuto, ne prenosi se socijalnim kontaktom.