10. januar – Planiraju da se do septembra vrate u normalan život – Belgija

0
63

Belgijske vlasti namjeravaju da vakcinišu najmanje 70 posto od 11 miliona stanovnika do septembra, u skladu s novom strategijom.

Ministar zdravlja Belgije Frank Vandenbruk kazao je da vjeruje da bi se zemlja ”mogla vratiti normalnom životu“, nakon tog roka.

Medicinski radnici bi trebalo prvi da dobiju vakcine nakon što počne program vakcinacije krajem januara. Planirano je da od marta vakcine dobiju osobe starije od 65 godina i pacijenti visokog rizika, dok bi radnici u ključnim sektorima trebali da budu vakcinisani od aprila. U dokumentu nije precizirano ko su ti radnici, ali se pretpostavlja da su u toj kategoriji policajci, vatrogasci i prosvetni radnici.

Ostatak stanovništva bi trebalo da bude vakcinisan od juna, a kampanja vakcinacije bi trebalo da se završi do septembra. Cilj je vakcinisati barem 70 posto populacije do kraja ljeta. Vlasti planiraju da vakcinišu i djecu kada bude završena vakcinacija odraslih.

Kako se smanji pritisak na bolnice, oko 200 centara za vakcinaciju biće otvoreno širom zemlje.

Vlasti su naručile pet miliona doza od kompanija Pfizer/BioNTech, dva miliona od Moderne, 7,5 miliona od Astra Zenece, pet miliona od Johnson&Johnson i pet miliona od CureVaca.