12. januar – Konačno pronašli svoju nultu pacijentkinju – Italija

0
56

Talijanima je trebalo nekoliko mjeseci, ali čini se da su konačno otkrili nultog pacijenta, odnosno prvu osobu koja je bila inficirana novim koronavirusom u toj zemlji. La Reppublica piše da je nulta pacijentkinja 25-godišnjakinja iz Milana koja je 10. novembra 2019. podvrgnuta biopsiji kože zbog atipičnog dermatitisa. Prenoseći detalje istraživanja objavljenog u časopisu British Journal of Dermatology, na njenoj koži je pronađen SARS-CoV-2, nova vrsta korona virusa koja izaziva bolest koju znamo kao Covid-19.

Istraživanjem naučnika s državnog Univerziteta u Milanu, koje je obuhvatalo biopsije atipičnih dermatoloških pojava s kraja 2019. za koje nije postavljena definitivna dijagnoza, na uzorku kože 25-godišnjakinje pronađena je genska sekvenca ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

Talijanka nije primijetila druge simptome infekcije, a promjene na koži su joj nestale nakon pet mjeseci. Naknadnim serološkim ispitivanjem, obavljenim u junu prošle godine, otkriveno je da u krvi ima antitijela protiv korona virusa. Naučnici tvrde da je to zasad najraniji poznati slučaj infekcije korona virusom u svijetu.