10. maj – NOVI VIRUS MERS

0
410

Prvi slučaj Bliskoistočnog respiratornog sindroma pojavio se u Sjedinjenim Državama. Stručnjaci širom svijeta prate taj virus zbog nagoveštaja da bi mogao da postane velika globalna prijetnja. Prije jedanaest godina, teški akutni respiratorni sindrom SARS pojavio se u Kini. Prije nego što je zaustavljen, od njega je inficirano oko osam hiljada ljudi u 29 zemalja, a umrlo je 800 osoba. Sada, sličan virus izaziva Bliskoistočni respira­torni sindrom ili MERS.

Entoni Fauči je šef odsjeka za istraživanje infektivnih bolesti u Američkom nacionalnom institutu za zdravlje. On kaže da je oko trećina onih koji su se zarazili virusom – umrla.

„To je nazamislivo kada se radi o uobičajnim vrstama infekcija, kakve su respiratorne infekcije. To je veoma otrežnjujuća vijest za nas. Na neki način je ipak ohrabrujuće da se virus ne prenosi sa osobe na osobu,” naglasio je Fauči.

Od kako se prvi slučaj pojavio 2012. godine, nekoliko stotina slučajeva registrovano je širom svijeta. Mnogi od najbolesnijih imali su i druge zdravstvene probleme.

Virus se do nedavno širio veoma sporo, kaže stručnjak za infektivne bolesti Ajmeš Adaldža.

„Uočili smo sve veći broj slučajeva tokom posljednjih nekoliko nedelja u Saudijskoj Arabiji, gdje u prošlosti nije bilo tako brzog širenja. To je mnogim ljudima skrenulo pažnju, jer postoje paralele između tog virusa i SARS-a,” dodao je Adaldža.