10. oktobar – RUŽIČASTI OKTOBAR

0
322

06Nevladina organizacija (NVO) “Zdrava Dona – Montenegrina” organizovala je šetnju povodom mjeseca borbe protiv raka dojke, sa ciljem podsticaja žena da se brinu o svom zdravlju i podršci svim oboljelim da istraju. Šetnji pod nazivom “Vjeruj” prisustvovalo je oko 150 osoba, među kojima folklorni ansambl kulturno – informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”.

Predsjednica te NVO organizacije Danica Vukotić, kazala je da se ova šetnja u organicaciji “Zdrave Done Montenegrine” organizuje po osmi put u slavu života. Ova šetnja nije samo podsticaj oboljelima da istraju, ona je poziv i svim ženama da se okrenu svom zdravlju, svom tijelu, da izdvoje više vremena za sebe, jer rano otkriveni karcinom dojke znači uglavnom izliječenje” – rekla je Vukotićeva.

Prof. dr Snežana Crnogorac istakla je da je cilj i značaj ovakvih događaja skretanje pažnje javnosti na rastuću vrijednost oboljelih od karcinoma dojke i značaj rane dijagnostike te bolesti, naglasivši da će država ubrzo obezbijediti skrining za rano otkrivanje raka dojke.

Nakon šetnje, koja se kretala maršutom od Ulice slobode do Trga republike, priređen je kulturno-zabavni program na kome su nastupili folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, Renata Perazić, Aleksandra Vojvodić i Andrea Demirović.