10. oktobar- SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA I PARTNERI SE DOGOVORILI O ZAJEDNIČKOM PRISTUPU JAČANJU EBOLA PRIPREMLJENOSTI U NEZARAŽENIM ZEMLJAMA

0
311

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i partnerske organizacije sastali su se u Brazavileu da bi razgovarali o nizu ključnih aktivnosti za podršku i jačanje odbrambene spremnosti zemalja koje nijesu zahvaćene ebola virusom.

Oslanjajući se na nacionalne i međunarodne postojeće planove pripravnosti, razvijen je niz strategija za intenziviranje i ubrzavanje spremnosti zemalja da odgovore na ebola virus u slučaju njegovog pojavljivanja.

Jedna od tih strategija odnosi se na sveobuhvatan spisak osnovnih principa, standarda, kapaciteta i praksi, koje sve zemlje treba da imaju ili ispune. Kontrolna lista se koristiti za procjenu nivoa spremnosti i  praćenje napora koji se ulažu u sprečavanje pojave virusa. Stavke na listi uključuju kontrolu prevencije infekcije, praćenje kontakata, upravljanje slučajevima, nadzor, laboratorijski kapaciteta, pogrebni obred, svijest javnosti, angažovanje zajednice i nacionalno zakonodavstva i regulative za podršku spremnosti zemlje.

„Dok smo s pravom fokusirani na zaustavljanje epidemije u pogođenim zemljama, ne treba zaboraviti da su sve druge zemlje takođe u opasnosti, i to na različitim nivoima“, rekao je regionalni direktor SZO-a za Afriku dr Luis Sambo. „Ovaj sastanak ima za cilj da pruži plan podrške zemljama nezahvaćenim ebola virusom, posebno onima koje su prioritetne, da bi bile spremne da otkriju i reaguju na svaki slučaj obolijevanja od ebole, ukoliko do njega dođe,“ izjavio je dr Sambo.