10. oktobar – Vakcinisanje ubuduće isključivo mRNA vakcinama – Slovenija

0
114

Vakcinacija potiv COVID-a 19 u Slovniji će se ubuduće obavljati mRNA vakcinama (Pfizer-Biontech i Moderna), a vektorskim (AstraZeneca i Johnson&Johnson) samo u izuzetnim slučajevima, odnosno na lični zahtjev, potvrdio je u ministar zdravlja Janez Poklukar.

To je preporučila grupa medicinskih stručnjaka nakon što je nedavno djevojka umrla manje od dvije sedmice nakon vakcinisanja Johnson&Johnsonom.

Poklukar je na konferenciji za novinare rekao da će vektorske vakcine moći dobiti samo osobe koje imaju kontraindikaciju za vakcinisanje mRNA vakcinama ili na izričitu želju da se vakcinišu vektorskim vakcinama.

Stručna javnost je vladi takođe predložila da se za mlađe od 30 godina koristi Pfizerova vakcina i to zbog novih podataka o riziku za pojavu upale srčanog mišića kod vakcinisanja Modernom.

Poklukar je rekao da je polovina Slovenaca vakcinisana mRNA, a druga polovina vektorskim vakcinama. Ukupno je vakcinisano 49,5 posto stanovništva.

Upitan hoće li promjena strategije vakcinisanja smanjiti interes za vakcinaciju, ministar je rekao da će se korištenjem sigurnijim mRNA vakcinama povjerenje javnosti povećati, a time i imunizacija stanovništva.

Poklukar je rekao i da je prihvaćena preporuka grupe stručnjaka o davanju treće doze imunokompromitiranim osobama i onim starijima od 65 godina, za što će se koristiti mRNA vakcine, primarno Pfizerova. Treća doza davaće im se dvadeset dana nakon druge doze ili kasnije, prenosi Hina.