10 zapovijesti zdravog srca

0
462

[heading]Da li ste znali da se srce i krvni sudovi ponašaju kao bilježnica naših navika? Efekti loših i dobrih stvari koje dan za danom praktikujemo ostaju zabilježeni u sistemu krvotoka. Drugim riječima – srce sve vidi. Dobro je znati da za zdravo srce i dugovječnost nije potreban neki komplikovan režim ponašanja.[/heading] Probajte da sprovedete ovih deset jednostavnih stvari i već za nedjelju dana osjetićete promjenu.

1. Ćutite

Da, dobro ste pročitali. Pokušajte da svaki dan pola sata ćutite i gledate kroz prozor.

Dozvolite mislima da se srede i osjetite da kontrolišete svoje ponašanje. To se može nazvati i meditacija, ali ja to zovem prosto – ćutanje. Smirivanje misli smiruje krvo­tok, snižava pritisak i eliminiše stres. Ćutanje je, za ove svrhe, zaista zlatno.

2. PROŠETAJTE

Svakoga dana prošetajte pola sata. Ako je moguće, u parku ili nekoj površini gdje ima zelenila. Ako imate psa, utoliko bolje. Šetajte se kući sa posla, kada idete na pijacu, šoping ili u posjetu. Sve se računa. Šetanje aktivira tijelo, čisti um i, za razliku od sjedenja, jeste naše prirodno stanje. Kiseonik i ritam vašeg šetanja podstaknuće srce i krvotok da rade bolje.

3. Volite

Da li ste zaljubljeni? Ako niste, zaljubite se što prije. Ne morate u osobu, možete u neki film, muziku, biljke, kuvanje. Ono što je potrebno vašem srcu jeste da osjeti da mu je nešto, ili neko, jako važan. Zato se kaže: „Moje srce kuca za…”. Ljubav liječi – neka istraživanja ukazuju da se hormon oksitocin luči čak pri samom pogledu na voljenu osobu i time umanjuje bol i popravlja raspoloženje. Bitna stvar je da date srcu šansu da radi ono što najbolje zna – da voli.

4. NE UBIJAJTE

Ni sebe ni druge. Da li znate da je pušenje zapravo ubistvo? Kratko i jasno. Vi prvo ubijate sebe sa oko 4.000 hemikalija od kojih su neke čisti otrovi (na primer arsenik), a zatim i drugu osobu koja se nalazi u vašem društvu i udiše dim koji ste izdahnuli. Duvanski dim neprirodno ubrzava rad srca, oduzima tijelu kiseonik, u plućima ostavlja ljepljivi katran koji ih sprečava da rade, a u krvotok ubacuje otrovne materije koje ga zagađuju. Ako želite da živite punim plućima i punog srca, ostavite cigarete. I naročito, ako vam je stalo da vas mimoiđu kardiovaskularne i plućne bolesti u kasnijem dobu, bacite cigarete do kraja ove rečenice.

Pogledajte šta sve sipate u grlo, pluća i krvotok

5. NEMOJTE PLAKATI ZA PROLIVENIM MLIJEKOM

Kajanje zagađuje budućnost. Nevjerovatna je koli­čina stresa koja nastaje kajanjem. Vjerujem da bi mogla da se izmjeri u tonama. Nagomilana negativna energija utiče na stvaranje visokog pritiska, o psihičkim problemima da i ne govorimo. Istraživanja pokazuju da ljudi koji umiju da griješe i ustanu poslije toga bez kajanja su zapravo srećni ljudi. Kaže se da je sadašnjost sve što imamo. Ako stalno gledamo šta je nekad bilo, ponašaćemo se kao muve bez glave. Na fiziološkom nivou, mi time kočimo organizam da normalno funkcioniše. Kada iznova budite mržnju i kajanje u sebi, dižete krvni pritisak, stvarate otpor, usporavate krvotok i utičete da se cio sistem osjeća kao da treba da radi pod velikim stresom.

6. JEDITE!

Riječ dijeta ne znači ne jesti ništa, već znači: način ishrane. Poradite na svom načinu ishrane i to na jednostavan način. Prvo, raf u prodavnici sa hranom koja ima jarko, šareno i metalik pakovanje (što obično znači gomila šećera, loših masti, soli i aditiva) – cijeli raf, jednostavno, zaobiđite. Zatim, počnite da jedete prave stvari. Od doručka, preko užine, do ručka. Morate jesti svakog dana, ali nekoliko manjih obroka, i vidjećete da tijelo voli dobru rutinu.Uvedite u svoju ishranu prvo po jednu voćku dnevno (užina), a onda polako izbacujte redom – bijeli šećer (žuti i smeđi su ukus­niji), bijelo brašno, bijeli pirinač. Osjetite ukus prave hrane. Bez aditiva, gaziranja, pojačivača ukusa i industrijskog pakovanja. Pokušajte da jedan dan u nedjelji, za početak, ne pijete gazirano (cijedite voćni sok kao zamjenu), a za glavni obrok jedite ribu spremljenu u rerni. Morska riba sadrži važan vitamin D koji za oko 30 posto smanjuje rizik od kardio­vaskularnih oboljenja. S obzirom na to da ga u dovoljnim količinama nema u namirnicama, konsultujte se sa svojim ljekarom oko unosa vitamina D preko suplemenata.