11. mart – I dalje veliki broj nevakcinisane djece

0
278

Iako se broj vakcinisane djece tokom 2018. godine u svim generacijama konstantno povećavao, broj nezaštićene djece je i dalje visok i to najprije među najmlađima rođenim u posljednje dvije-tri godine, kod kojih je procenat vakcinisanih MMR vakcinom u prosjeku oko 70 odsto, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Ova stopa vakcinisanih trovalentnom vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, znatno je veća među generacijama djece rođene između 2001. i 2016. godine, gdje je, prema podacima Instituta, procenat vakcinisanih sa makar jednom dozom vakcine protiv malih boginja blizu 92 odsto. Ipak, ljekari upozoravaju da je nužno da više od 95 odsto dječije populacije bude vakcinisano da bi sva djeca bila zaštićena.

Nepotvrđene, ali, kako se pokazalo, uticajne pretpostavke da se MMR vakcina može dovesti u vezu sa značajnim povećanjem autističnog spektruma kod djece, kod nas, ali i širom svijeta, izazvale su strah i bojazan roditelja koji su u minulim godinama u značajnom broju odbijali da djecu vakcinišu. Sumnje su dodatno podgrijali brojni antivakcinalni lobiji, a rezultat je značajno povećan broj oboljelih od boginja u Evropi i Americi. Kako su prenijeli mnogi mediji, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila da je odbijanje vakcinisanja djece jedna od 10 najvećih prijetnji zdravlju stanovništva širom zemlje.

Najnovija studija ljekara u Danskoj, kojom je obuhvaćeno 657.461 djece rođeno između 1999. i 2010. godine, čije je zdravstveno stanje praćeno do kraja avgusta 2013. godine, pokazala je da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma, niti izaziva autizam kod djece koja spadaju u rizične grupe.