11. oktobar – Spremili zalihe lijeka protiv radijacije – SAD

0
17

Američka vlada kupila je zalihe lijeka dizajniranog za liječenje povreda krvnih zrnaca nakon radioloških i nuklearnih hitnih slučajeva, u vrijednosti od 290 miliona, kao dio “dugogodišnjih napora da se pripremi za potencijalne zdravstvene uticaje prijetnji po nacionalnu bezbjednost”, prenosi Reuters.

Portparol Odjeljenja za zdravstvo i socijalne usluge (HHS) je rekao da je to dio tekućih napora da se pripremi za širok spektar prijetnji, uključujući hemijske, biološke, radiološke, nuklearne i prijetnje od novih zaraznih bolesti.

Uz sredstva iz Project Bioshield Act, zakona usvojenog 2004. godine, HHS podržava razvoj dijagnostike, vakcina i tretmana, kako bi se odgovorilo na potencijalne zdravstvene uticaje takvih prijetnji.

Kada je razvoj uspješan, HHS kupuje proizvode za nacionalnu spremnost.

Zabrinutost oko potencijalne upotrebe nuklearnog oružja porasla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslednjih nedelja upozorio da je spreman da ga upotrijebi za odbranu Rusije, upozoravajući da to nije blef.

Bijela kuća je više puta ponavljala da nije vidjela nikakve indikacije da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje uprkos onome što naziva Putinovim “zveckanjem nuklearnom sabljom”.

Predsjednik Džo Bajden rekao je da je prijetnja Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini dovela svijet bliže “Armagedonu” nego u bilo kom trenutku od kubanske raketne krize. Alo.rs