12. avgust – POČETAK PRIMENE TERAPIJE ZA DJEČAKE OBOLJELE OD HANTEROVE BOLESTI

0
406

BEOGRAD – Mališani oboljeli od Hanterovog sindroma počeli su danas da primaju terapiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”, koja je obezbjeđena sredstvima iz budžeta. U Srbiji od ove bolesti boluje sedam dječaka, a prve koji su počeli sa terapijom u Institutu za majku i dete  obišao je ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar

Ministar Lončar je rekao da problem terapije za ove pacijente postoji svuda u svijetu, ali da je Srbija uspjela da ga reši.

Ministar je podsjetio da je lijek za ove mališane izuzetno skup, da je terapija obezbijeđena za narednih sedam mjeseci i dodao da će država nastaviti i dalje da brine o ovim pacijentima.

Od 2012. godine iz budžeta za liječenje pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti izdvojeno je 88 miliona dinara. Godinu dana kasnije za liječenje je opredjeljeno 130 miliona dinara, dok je ove godine država izdvojila 280 miliona dinara, a rebalansom budžeta u septembru, prema najavama ministra, biće opredjeljeno još 79 miliona dinara.