12. decembar – Unaprijeđenje skrininga raka kolorektuma

0
242

U organizaciji Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Evropske komisije – TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange instrument) u Podgorici je 12. i 13. decembra održana radionica Unaprijeđenje programa skrininga raka kolorektuma u zemljama Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope.

Tokom radionice, razmijenjena su različita iskustva i prezentovane dobre prakse sprovođenja skrining programa, ali i naglašen značaj primjene preporuka i standarda EU u cilju poboljšanja skrining programa i kontrole raka debelog crijeva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici članica Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope (Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Izraela, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Rumunije), predstavnici EU, Turske i Kosova.  Predstavnici Crne Gore su bili koordinatori sprovođenja programa skrininga raka debelog crijeva iz svih domova zdravlja u Crnoj Gori, ljekari iz Kliničkog centra Crne Gore koji su uključeni u sprovođenje programa kao i eksperti Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Učesnike Radionice su na otvaranju pozdravili prof. dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Crne Gore i dr Mira Dašić, direktorka Sekretarijata Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope – SEEHN.

Predavači su bili eksperti iz Evropske Unije, dr Nereo Senjan i dr Karlo Senore iz Univerzitetske bolnice Citta della salute e della scienza iz Torina (Italija), dr Tatjana Kofol Bric iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije, dr Nataša Antoljak iz Instituta za javno zdravlje Hrvatske i dr Karmen Ungurean iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Rumunije.

Teme predavanja su su bile principi organizovanog skrining programa raka debelog crijeva, pregled EU preporuka i vodiča, programi koji se sprovode trenutno u zemljama EU, kao i podrška zemljama van EU. Diskutovano je na temu zdravstvenih informacionih sistema koji podržavaju skrining programe i kontroli i održavanju kvaliteta programa kroz praćenje procesnih i indikatora ishoda. Predstavnici zemalja učesnica su prezentovali procese implementacije, organizacije, kontrole kvaliteta i informacionih sistema u programu skrininga raka debelog crijeva u svojim državama.

Prilika da se napravi presjek stanja u regionu i mogućnost upoznavanja eksperata iz različitih zemalja regiona su glavne dobrobiti ovog događaja.