26. decembar – Počela intraoperativna primjena citostatika

0
511

Najveći hirurški poduhvat u Kliničkom centru Crne Gore, intraoperativna primjena citostatika, počela je da se sprovodi u Centru za digestivnu hirurgiju.

Direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković kazao je na konferenciji za medije, da je danas poseban dan za Klinički centar Crne Gore i za crnogorsku hirurgiju. Urađena je jedna od najvećih hirurških intervencija koje se danas izvode u svijetu i poslije transplatacione medicine sigurno predstavlja vrh hirurgije.

– Moram da izrazim zaista veliku zahvalnost prof. dr Ranku Lazoviću koji je uradio intervenciju i koji je vođa tima koji je ovde sa nama. U timu su pored prof. Lazovića bili anesteziolog dr Ognjenka Šarenac, hirurg dr Janko Žujović i radiolog dr Vladimir Krgović. Za ovaj poduhvat smo se spremali godinu.
Prof. Lazović je da bi primijenio ovu procedure u KCCG bio na edukaciji, najprije kod prof. dr Dragutina Kecmanovića, iz Kliničkog centra Srbije, kojem je, kako kaže, posebno zahvalan, potom u Njemačkoj, gdje je učio od oca ove metode prof. dr Pol Šugerbejker, a treći put ponovo u timu prof. Kecmanovića i prof. Šugerbejkera u Beogradu.

Trenutno, jedina dva doktora koji na ovim prostorima imaju licencu su prof. Lazović u KCCG i prof. Kecman u Srbiji.

Prema riječima prof. Lazovića, KCCG ima svu potrebnu opremu za izvođenje ovog zahvata, a u planu je obuka još jednog medicinskog tima iz Crne Gore.

Prof. Lazović, koji je uradio operaciju koja predstavlja najveći hirurški poduhvat u državi, a koja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) košta oko pola miliona dolara, operisao je pacijentkinju sa odmaklom fazom karcinoma jajnika, koja je već operisana u Beogradu i primila hemioterapiju.

– Procedura je moguća kod pacijenata kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi, ali i kod oboljelih koji ranije nijesu operisani već su samo primili hemioterapiju. Kada nekoga kome je ostalo još tri ili šest mjeseci života podvrgnete ovakvoj intervenciji, to dovoljno ilustruje složenost, opravdanost i ozbiljnost metode – rekao je dr Lazović, navodeći da je ovu proceduru početkom ovog vijeka u SAD počeo da radi prof. dr Pol Šugerbejker, zaposlen u Kancer centru u Vašingtonu.

Prof.dr Lazović je pojasnio da je ovo najsloženija hirurška intervencija u trbuhu i karlici, koja se obično radi kod žena životne dobi od 35 do 40 godina. Metoda, prema njegovim riječima, najbolje rezultate daje kod kancera jajnika i debelog crijeva.

– Petogodišnje preživljavanje ovakvih pacijenata je preko 20 odsto, a postoje studije koje govore da je petogodišnje preživljavanje i više od 40 i 60 odsto. Pacijenti idealni za ovu procedure su oni kod kojih je kancer indeks, koji pokazuje raširenost procesa u trbuhu i karlici, a koji bi trebalo da iznosi do 21 – naveo je prof. Lazović.

On je pojasnio da se rastvor sa citostatikom, na temperaturi od 42 stepena preko pumpe uvodi u trbuh, u kojem uvijek mora biti 500 mililitara rastvora.