12. januar – PRVI POTVRĐEN SLUČAJ SEZONSKOG GRIPA OVE SEZONE

0
293

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Institutа zа javno zdravlje, 12. januara, molekularnom tehnikom (Real-Time PCR tеst) dokazano је prisustvо antigena virusа gripа tip A kod muške osobe, starosti 35 godina, što predstavlja prvi slučaj laboratorijski dokazanog obolijevanja od gripa u Crnoj Gori u ovoj sezoni.

Pacijent nije vakcinisan protiv sezonskog gripa ove sezone.

Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, prva laboratorijska potvrda infekcije ukazuje na mogućnost povećanja broja osoba inficiranih virusom gripa u narednom periodu. Poželjno je da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa vakcinišu što prije jer vrijeme potrebno za stvaranje adekvatne zaštite nakon vakcinacije iznosi 2-3 sedmice. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

Pridržavanje opštih mjera prevencije preporučuje se svima – nezavisno od uzrasta i postojećeg zdravstvenog stanja pri čemu opšte mjere obuhvataju rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоljеlima, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus gripa i na taj način može unijeti u organizam.