12. jul – Nastavak saradnje u oblasti zdravstva sa Poljskom

0
236

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, sa saradnicima primio je delegaciju Ministarstva zdravlja Poljske, koju je predvodio državni sekretar Mr Marek Tombarkiewicz. Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja između dvije zemlje veoma dobra i da će se, nakon ulaska Crne Gore u NATO, u narednom periodu sigurno dodatno unaprjeđivati i produbljivati u svim, pa i u oblasti zdravstva.
Državni sekretar Vujović je naveo da su aktivnosti Ministarstva zdravlja usmjerene na unaprjeđenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima. Prioriteti su doedukacija medicinskog kadra, reforma na svim nivoima zdravstvene zaštite i farmaceutske politike.
Generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa Ministarstva zdravlja Nikola Antović kolegama iz Poljeske prezentovao je je funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore i reformske procese koji su u toku, naglašavajući da se one sprovode temeljno, kako bi sistem bio dugoročno održiv. Antović je naveo da je u toku reforma farmaceutske politike i najavio novu listu ljekova i uključivanje privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova.
Vlada Crne Gore opredjelila je 11,8 miliona eura iz kapitalnog budžeta za nabavku savremene medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove, što će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite.
Generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu Milica Škiljević, upoznala je predstavnike poljskog Ministarstva zdravlja sa informatičkom osposobljenošću zdravstvenog sistema Crne Gore i posebno sa novim projektom elektonskog zakazivanja specijalističkih pregleda, koji se do 15. juna 2017.godine primjenjuje u svim zdravstvenim ustanovama.
Državni sekretar Poljske Tombarkiewicz predstavio poljski zdravstveni sistem, reforme koje sprovode i koje se, između ostalog, odnose na jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite, usklađivanje sa normama i standardima EU i brojna inovativna rješenja, u cilju obezbjeđivanja finansijske održivosti sistema.
On je izrazio spremnost za saradnju u oblasti edukacije i stručnog usavršavanja crnogorskih ljekara u renomiranim zdravstvenim centrima u Poljskoj.
Na sastanku je ocijenjeno da je razmjena znanja i iskustava među ljekarima i medicinskim osobljem dvije zemlje veoma značajna, a dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti zdravstva između dvije zemlje.