13. mart – Epidemija boginja zbog niskog nivoa vakcinisanja – Rumunija

0
297

Rumunija je od 2016. godine pogođena ozbiljnom epidemijom boginja zbog niskog nivoa vakcinisanja. Sedamnaestero djece umrlo je od malih boginja u Rumuniji od septembra prošle godine, dok je više hiljada oboljelo. Ova zemlja se suočava sa velikom epidemijom još od 2016. godine, a doktori se slažu da je to posljedica sve manje vakcinisane djece.
– Umrla djeca nisu primila vakcinu. Uzroci niske vakcinacije su u siromaštvu, nedostupnosti zdravstvenih usluga, ali i povećanom broju roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju djecu – saopštio je ministar zdravlja Florian Bodog. Po njegovim riječima, u posljednjih godinu dana zaraženo je 3.400 djece. Samo godinu dana ranije bilo je svega sedam slučajeva zaraze, bez ijednog smrtnog slučaja. Ministarstvo zdravlja uputilo je poziv stanovništvu na hitno vakcinisanje koje efikasno štiti od bolesti.
U Rumuniji je procenat djece koja su primila vakcinu 80% i svega 50% kod revakcinacije. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da taj procenat bude 95 posto.
Prema izvještaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u šest evropskih zemalja boginje su endemske. Radi se o Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Rumuniji.