13. januar – Imunitet nakon preležanog kovida traje bar pet mjeseci – Velika Britanija

0
52

Osobe koje su preboljele covid-19 vrlo vjerovatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima takođe mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Preliminarni rezultati naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne infekcije) kod ljudi koji su preboljeli covid-19, rijetki. Od 6.614 slučajeva infekcije promatranih u studiji, ponovo su se inficirale tek 44 osobe, što je manje od 0,7 procenata. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom talasu pandemije početkom 2020. godine, sada ponovno mogle da budu podložne infekciji. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz infekciju korona virusom, mogle da nose SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu i da ga prenesu na druge.

– Znamo da je većina onih koji su bili inficirani i razvili antitijela zaštićena od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje –  kazala je viša savjetnica na PHE-u i jedna od rukovodilaca studije Suzan Hopkins.

 To znači da iako neko vjeruje da je zaštićen jer je već prebolio infekciju, može da bude uvjeren da je vrlo malo vjerovatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se inficirati i tu infekciju prenijeti na druge – istakla je Hopkins.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitijela ili druge imune reakcije stečene vakcinom protiv covida-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.