13. januar – Druga godina pandemije mogla bi biti mnogo teža nego prva – WHO

0
58

Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, posebno na sjevernoj hemisferi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo – rekao je visoki funkcioner WHO-a Mike Ryan.

U svijetu je tokom epidemije umrlo gotovo dva miliona ljudi, dok je oko 91,5 miliona inficirano.

WHO je objavila da je – nakon dvije nedjelje u kojima je zabilježeno manje slučajeva – u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet miliona novih slučajeva infekcije korona virusom, što je rezultat opuštanja tokom sezone praznika.

– Svakako smo na sjevernoj hemisferi, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, vidjeli ‘savršenu oluju’ – hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim zemljama – rekao je Ryan.

– U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja – rekla je funkcionerka WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove.

Usljed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio širom svijeta, vlade evropskih zemalja uvele su ove nedjelje strože mjere u borbi protiv pandemije.