14. decembar – Moskva spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva

0
5

Rusija je spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva. To je tokom sastanka sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović u Moskvi, saopštio njen ruski kolega dr Mihail Albertovič Muraško. Ministri su se sreli na marginama međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije koja se održala u glavnom gradu Rusije.

Ministarka zdravlja je predložila i formalizaciju saradnje Crne Gore i Rusije u predstojećem periodu u više specijalističkih oblasti medicine, a po kojima su ljekari iz Rusije prepoznati širom svijeta, kao što su oftalmologija, onokologija…

Ministar Muraško je izrazio spremnost da Rusija pomogne Crnoj Gori, a u kontekstu digitalizacije i u izradi ažuriranih i lako upotrebljivih registara hroničnih nezaraznih bolesti, što je i fokus konferencije u Moskvi.

Ciljevi konferencije su bili identifikacija izazova koje je prouzrokovala pandemija COVID 19, a koji mogu biti prevaziđeni uz pomoć digitalnih rješenja; usvajanje dobrih praksi i inovacija u sferi digitalnih rješenja za nadzor, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i utvrđivanje metoda uz pomoću kog SZO može podržati članice u primjeni digitalih rješenja.