14. decembar – Počela distribucija vakcina – SAD

0
70

Distribucija vakcina u SAD, koje bi prioritetne grupe trebalo da primaju od sada predstavlja izazov zapanjujućih razmjera i jednu od najkomplikovanijih logistički misija u istoriji SAD, koju su američki zvaničnici uporedili s Danom D, kao početkom kraja pandemije koja je poremetila ekonomiju i svakodnevni život, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocjenu svjetskih medija.

Avioni i kamioni počeli su prevoz prvih odobrenih vakcina protiv korona virusa širom SAD ovog vikenda, kako bi skoro tri miliona doza stiglo do bolnica u svih 50 saveznih država, piše Fajnenšel tajms.

Poslije odluke američke Uprave za hranu i ljekove 11. decembra, da odobri vakcinu Pfizer-a i BioNTech-a radnici su u fabrikama u Viskonsinu i Mičigenu počeli da pakuju doze koje će prevesti Ju-Pi-Es i Fedeks.

Prvo će biti distribuirano 2,9 miliona doza, dok će još 2,9 miliona biti poslato za drugu vakcinaciju poslije tri nedjelje. Još 500.000 doza se drži u rezervi za vanredne situacije.

Prve pošiljke će biti na 145 lokacija u 50 država – uglavnom u velikim bolnicama koje mogu da čuvaju vakcinu na minus 70 stepeni celzijusa, dok će prve vakcine van zdravstvenih ustanova biti date ubrzo poslije toga.

Američki general Gustav Perna zadužen za distribuciju vakcina insistirao je da su SAD na putu da do kraja godine dostave 40 miliona doza, mada to zavisi da li će Modernina vakcina biti odobrena, navodi Fajnenšl tajms, dodajući da se odbor naučnih savjetnika sastaje 17. decembra, kako bi izdao preporuku o zahtjevu Moderne Upravi za hranu i ljekove.

Očekuje se da američke zdravstvene vlasti daju prioritet zdravstvenim radnicima i stanarima domova za stare, navodi BBC, ukazujući da će Amerikanci koji nijesu u najprioritetnijim grupama vjerovatno moći da dobiju vakcinu u januaru, dok će u aprilu biti opšte dostupna.