14. jul – Epicentar petog talasa epidemije – Španija

0
32

Nakon iznenadne eksplozije slučajeva covida-19, razne španske regije se postupno zatvaraju pa opet neće raditi diskoteke u zatvorenom, ograničava se radno vrijeme trgovinskih radnji kao i broj kupaca, i uvodi se policijski sat.

Katalonija, epicentar tog petog talasa pandemije, pripremala se da traži od regionalnog pravosuđa zeleno svjetlo za uvođenje policijskog sata u najpogođenijim gradovima, među kojima i u Barseloni, izvještavaju katalonski mediji.

Diskoteke u zatvorenom neće raditi najmanje 15 dana, dok su negativan antigenski ili PCR testovi nužni za dolazak na događaje na otvorenom na kojima se okuplja više od 500 ljudi.

Druge regije su produzele ili pripremaju slične mjere. Valencija je ponovo uvela policijski sat od 1 sat iza ponoći do 6 ujutro i ograničila na 10 broj učesnika okupljanja u 32 mjesta s više od 5000 stanovnika, prema dogovoru s najvišom regionalnom sudskom instancom.

I vlada Kanarskih ostrva je željela da preduzme slične mjere u čemu ju je spriječilo lokalno pravosuđe.

Puno zaraznija delta varijanta je posljednjih nedjelja izazvala eksponencijalni rast slučajeva, uglavnom među mladima. Stopa infekcije u zemlji od četrnaest dana je blizu 437 slučajeva na 100.000 stanovnika, prema ministarstvu zdravlja. Među mladima u dobi od 20 do 29 godina stopa je 1.421 na 100.000.