14. jul – Za manje od 24 sata: 1.3 miliona Francuza se prijavio za vakcinaciju

0
32

Više od milion Francuza je u toku dana zakazalo vakcinaciju protiv kovid-19 virusa i to nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao da se vakciniše što više građana.

Njegov poziv da se “odmah vakcinišu” je izazvao kritike, ali je veliki broj onih koji su odlučili prihvatiti njegov savjet. Saglasni su da je to jedini način da se vrati način života kakav je postajao prije pandemije kovid-19.

Portparol vlade Gabriel Atal je napomenuo da veliki broj siromašnih država nema dovoljan broj vakcina te je poručio javnosti da pogleda šta se dešava u ostatku svijeta. Makron je najavio da od augusta nevakcinisane osobe neće moći ući u ugostiteljske objekte i tržne centre, kao i to da se neće moći voziti vozovima i avionima. Ova najava je zabrinula turiste koji planiraju posjetiti Francusku.

Nakon toga se u manje od jednog dana 1,3 miliona Francuza prijavilo za vakcinaciju. To je rekordan broj od decembra prošle godine kada je imunizacija počela. Najveći broj prijavljenih su osobe mlađe od 35 godina.

Makron je naglasio da će do 15. septembra morati biti vakcinisani svi zdravstveni radnici, a istakao je mogućnost da će se morati vakcinisati i oni koji rade u drugim djelatnostima. Od 67 miliona stanovnika ove države, njih 41 posto je u potpunosti vakcinisano, tj. primili su obje doze vakcine, prenosi agencija Associated Press.