14. jul – PUŠTEN U RAD NAJSAVREMENIJI DIGITALNI MAMOGRAF U OB VARAŽDIN – HRVATSKA

0
461

foto08Ministar zdravlja prim. dr Siniša Varga posjetio je 14. juka sa saradnicima Opštu bolnicu Varaždin gdje je pustio u rad digitalni mamograf najnovije tehnologije. Novi digitalni mamografski uređaj predstavlja veliki napredak u dijagnostici jer daje precizniju sliku i kvalitetniji prikaz promjena na tkivu, uz puno nižu dozu zračenja.

Investicija je vrijedna 1,9 miliona kuna, a uz mamograf je nabavljena i dodatna oprema dijagnostička radna stanica, monitor i printer visoke rezolucije za kvalitetan ispis slike koja će zdravstvenim radnicima omogućiti jednostavniji rad.

U posljednje tri godine ova bolnica je uložila oko 43 miliona decentraliziranih sredstava u obnovu. U Varaždinu za centralnu službu nabavljen je vrijedan stup za endoskopske operacije, obnovljeni su internističko-pedijatrijski paviljon, apoteka i laboratorija, a značajna ulaganja su bila i u Službi Novi Marof gdje je u toku izgradnja Spojnog objekta između dva dijela, obnovljen je interni dio, nabavljena je i medicinska oprema i namještaj.