07. jul – OTVOREN TWINNING PROJEKAT U HRVATSKOJ

0
360

U Evropskom domu u Zagrebu svečano je otvoren Twinning light projekt pod nazivom Doprinos institucionalnom kapacitetu za krv, tkiva i ćelija koji je finansiran iz EU IPA 2011 programa za Hrvatsku.

Projekt je usmjeren na unapređenje kvalita i sigurnosti krvi i dostupnosti, kvalit i sigurnost tkiva i stanica za ljudsku primjenu, kako bi se osiguro najveći mogući nivo zaštite javnog zdravlja.

Ti medicinski pripravci ljudskog porijekla omogućuju ostvarivanje zdravstvenih usluga za hrvatske pacijente u širokom opsegu – od transfuzijskog liječenja krvnim pripravcima, presađivanja rožnica, matičnih ćelija, srčanih zalizaka i drugih tkiva, do medicinski pomognute oplodnje. Njihovo korištenje u Evropskoj uniji regulisano je skupom propisa u kojima je istaknuta potreba za brojnim mjerama sigurnosti i kvaliteta i čije je sprovođenje nužno pri njihovom darivanju, prikupljanju, testiranju, obradi i raspodjeli.

Projekat podržava Ministarstvo zdravlja sa ciljem razvijanja svoje uloge nadležnog tijela za pomenuto područje, usklađivanja rada sa zahtjevima EU i izgradnje organizacijskih modela izvrsnosti na temelju iskustva drugih država članica.

Partner na projektu je Kraljevina Španija, država članica EU sa posebnim uspjehom na navedenim poljima, a projektom upravlja Banka krvi i tkiva Bolnice Germans Trias i Pujol iz Španije.