14. novembar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

0
268

Generalna direktorka Direktorata za biomedicinu dr Mira Jovanovski Dašić i direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić govorili su na centralnom platou u tržnom centru Delta, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. U tržnim centrima Gintaš i Delta bili su otvoreni punktovi, gdje su medicinski timovi Doma zdravlja Podgorica, zainteresovanim građanima davali informacije i savjete o dijabetesu, a bilo je organizovano i mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, izračunavanje body mass indexa, procjena rizika za tip 2 dijabetesa, a dijelio se i edukativni materijal.

Ministarstvo zdravlja donijelo je 2012. godine: „Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću“ i na taj način apostrofirao je poremećaj regulacije glikemije kao jedan od prioriteta nacionalnog zdravstvenog sistema. Ova strategija je integralni dio nacionalnog odgovora na hronične nezarazne bolesti, njihovu prevenciju i liječenje na svim nivoima. Dijabetes predstavlja jedan od prioriteta našeg zdravstvenog sistema, a cilj nam je unaprjeđenje zdravog načina života i prevencija ranih morbiditeta. To je u skladu sa evropskom zdravstvenom politikom smanjenja hroničnih nezaraznih bolesti. Ovom strategijom se promoviše načelo visokokvalitetne, pristupačne i primjenjive prevencije i liječenja oboljelih od dijabetesa, usmjerenih ka unaprjeđenju zdravstvenog sistema u pravcu odlaganja nastanka dijabetesa, kao i ka redukovanju komplikacija i prijevremene smrtnosti osoba u stanju dijabetesa.
Ostvarenje ovih ciljeva će se postići prvenstveno kroz kontinuirano unaprjeđivanje znanja i vještina u prevenciji koja obuhvata, odlaganje, rano otkrivanje i uspješnu kontrolu glikemije osoba sa dijabetesom.
Prema procjenama SZO u svijetu preko 350 miliona ima dijabetes, a očekivanja su da će se taj broj udvostručiti narednih 20 godina. Nacionalna prevalenca dijabetesa u Crnoj Gori za 2013. iznosi 12%! Svaki osmi odrasli građanin Crne Gore ima šećernu bolest – izjavila je dr Dašić.