14. novembar – POKRENUTA INICIJATIVA „ZAJEDNO PROTIV DIJABETESA„

0
347

ZAGREB – Ministarstvo zdravlja podržalo je osnivanje radne grupe koja će okupiti predstavnike struke i pacijenata oboljelih od dijabetesa na zajedničkom zadatku da se odrede postupci i odgovornost za poboljšanje zaštite za oboljele od šećerne bolesti. Inicijativu „Zajedno protiv dijabetesa“ pokrenuo je Hrvatski savez dijabetičkih udruga uoči obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

U Hrvatskoj je u 2013. godini zabilježeno 224 490 oboljelih od šećerne bolesti. Dijabetes predstavlja jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema i na osmom je mjestu uzroka smrti u Hrvatskoj. Takođe je glavni uzrok obolijevanja krvotoka, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. Smatra se da kod četrdesetak posto oboljelih od dijabetesa Tip 2 bolest još nije dijagnostifikovana, a sama bolest i komplikacije koje stvara predstavljaju veliki ekonomski problem.

Odluka o osnivanju radne grupe podstaknuta je nedavno objavljenim podacima Euro Indeksa o dijabetesu, prema kojem je Hrvatska na poražavajućem 22. mjestu po uspješnosti liječenja šećerne bolesti. U inicijativi vjeruju kako je to pravi put da u sljedećem mjerenju Euro indeksa, za šest godina, Hrvatska bude u prvih 10 država Europske Unije po uspješnosti programa liječenja dijabetesa.