18. novembar – EVROPSKI DAN PODIZANJA SVIJESTI O ANTIBIOTICIMA

0
375

SARAJEVO – Na Evropski dan podizanja svijesti o antibioticima koji se obilježava 18. novembra, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje javnosti da antibiotike koristi samo onda kada ih propiše ljekar i na način propisan od strane ljekara.

Otkriće antibiotika smatra se jednim od najvećih otkrića u istoriji medicine. Međutim, optimistična predviđanja za riješenje velikog broja bakterijskih infekcija i „zlatno doba“ antimikrobne terapije sa otkrićem velikog broja strukturno različitih i vrlo djelotvornih antimikrobnih ljekova je brzo prošlo.

Otkriće antibiotika polovinom prošlog stoljeća, koji su iz temelja promijenili prognozu donedavno fatalnih infektivnih oboljenja dovelo je do njihove široke upotrebe koja se vrlo često pretvara u zloupotrebu.

U posljednjih nekoliko decenija značajno je smanjeno ulaganje u pronalazak novih antimikrobnih lijekova. Istovremeno je došlo do snažnog rasta otpornosti mikroorganizama na postojeće antimikrobike što zahtijeva maksimalnu pažnju, kako u planiranju i strategiji njihove upotrebe na najvišem nivou tako i u proizvodnji, distribuciji, propisivanju i korištenju u terapiji.

Svijest o učincima prekomjerne upotrebe i zloupotrebe antibiotika je globalno na visokom stepenu, ali je niža u zemljama u kojima su antibiotici nešto slabije regulirani i u kojima se mogu izdavati bez recepta. Istraživanje SZO ukazuje na to da se više od polovine svih lijekova – uključujući i antibiotike – propisuje, izdaje ili prodaje na neodgovarajući način, a polovina pacijenata uzima ljekove na neadekvatan način. To dovodi do jačanja rezistencije na antibiotike, čime se smanjuje broj djelotvornih antibiotika. Osim toga, alarmantna je činjenica da u posljednjih 25 godina nije otkrivena niti jedna nova grupa antibiotika, usprkos istraživačkim naporima.