14. novembar – SVJETSKI DAN DIJABETESA

0
273

04Povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Registar šećerne bolesti Instituta za javno zdravlje organizovao je stručni skup sa temom Dijabetična retinopatija u Crnoj Gori. Skup je održan u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.

Prisutnima su se obratili direktorica direktorata za biotetiku i mađunarodnu saradnju Ministarstva zdravlja dr Mira Dašić, direktor Instituta za javno zdravlje doc. dr Boban Mugoša i rukovodilac Registra šećerne bolesti dr Dragan Likić.

Šećerna bolest je najzastupljeniji i najznačajniji poremećaj metabolizma na planeti, i u Crnoj Gori. Dijabetična retinopatija, kojoj je bio posvećen ovaj stručni skup, smatra se petim vodećim uzročnikom oštećenja vida i četvrtim uzročnikom sljepila na svjetskom nivou, a drugim uzročnikom obolijevanja u radnom dobu odraslih.

U cilju podizanja svjesnosti, značaja skrininga u otkrivanju poremećaja glikoregulacije, Interna klinika Kliničkog centra je u pauzi skupa organizovala mjerenje glikemije učesnicima skupa.