15. decembar – Ubrzati vakcinaciju zbog nepoznanica Omikron soja

0
5

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge pohvalio je napore Ministarstva zdravlja Crne Gore u dosadašnjoj borbi protiv korona virusa i uz to je dao punu podršku ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić-Bojović zbog odlučnosti da se, u trenutku pojave novog soja Omikrona, proslava praznika dozvoli samo uz Kovid potvrdu, kao i da se zabrane masovna okupljanja koja je nemoguće kontrolisati.

– Pandemija dugo traje i ljudi su umorni i ja to razumijem. Međutim, moramo naći balans. Tim prije što je jako važno da škole ostanu otvorene, u skladu, naravno sa situacijom i mogućnostima – kazala je dr Borovinić Bojović.

Govoreći o Omikron soju koji i dalje nije istražen, ali zahtijeva visok stepen pažnje, Kluge je istakao da moramo da budemo obazrivi, ali da ne paničimo.

– Zbog Omikron soja neke zemlje, poput npr. Velike Britanije, Danske i Norveške, uvode određena ograničenja zbog određenih projekcija o brzini njegovog širenja. Norveška, u preliminarnom scenariju, procjenjuje da bi za tri nedjelje, sa sadašnjih oko 4.700 slučajeva dnevno moglo doći do drastičnog rasta na oko 90 hiljada do 300 hiljada novopozitivnih u jednom danu – kazao je Kluge.

U isto vrijeme, Norveška procjenjuje da bi moglo doći i do rasta hospitalizacija, čak i ako se ispostavi da je Omikron blaži od Delte, sa 30 prijema dnevno koliko ih je trenutno na 50 do 200 za 24 sata.

– Omikron će sigurno zamijeniti Delta soj. Ono što sigurno znamo je da napada mlađe, nevakcinisane ljude. Vakcine i dalje djeluju iako ne znamo koliko, i zato je važno da se ubrza proces imunizacije ali i davanje trećih doza – naveo je Kluge.

On je čestitao Ministarstvu zdravlja na ispunjavanju uslova za EU digitalni Kovid sertifikat, kao i na otvaranju nove laboratorije u Beranama. Uz to je istakao spremnost da SZO pomogne u namjeri otvaranja bolnica u Pljevljima i Podgorici i naglasio da je krovna Svjetska zdravstvena organizacija raspoloženda da podrži namjere Crne Gore da jača svoju poziciju u sferi rehabilitacije i zdravstvenog turizma.

– Donijeli ste pametnu odluku, ponosan sam na Vas – rekao je Kluge tokom sastanka sa dr Borovinić-Bojović na marginama međunarodne konferencije SZO u Moskvi.

Dr Borovinić-Bojović je zahvalila na kompletnoj i kontinuiranoj podršci SZO – zaključuje se u saopštenju. Portal Analitika