15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

0
84

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti prilika je da se iskaže potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Pored toga, datum skreće pažnju na potrebe podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti. Kao podrška obilježavanju Međunarodnog dana kreiran je simbol borbe protiv raka među djecom, u obliku zlatne vrpce, a ideja je nastala 1997. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, na inicijativu grupe roditelja koji su ukazali na potrebu za stvaranjem univerzalnog simbola i mobilisanja veće pažnje usmjerene na smanjenje smrtnosti i invaliditeta zbog raka kod djece. Zlatnom bojom se želi prikazati koliko su djeca neprocjenjive vrijednosti. Osim toga, iskustva su pokazala da djeca na putu koji prolaze u borbi protiv raka, baš kao i zlato koje prolazi proces obrade i topljenja, postaju jača i snažnija. Ovi mali heroji se suočavaju sa bolnim izazovima i teškoćama koje ova bolest nosi, a to im pomaže da budu snažniji.

Slogan kampanje je: Samo hrabri mogu sve. Trogodišnja kampanja (2021-2023. g) koristi univerzalnu sliku šarenih otisaka dječijih ruku da predstavi stope preživljavanja djece oboljele od raka na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Drvo života – univerzalni simbol rasta i obnove, kako bi poslali snažnu poruku da je rak u djetinjstvu izlječiv ako zajednički djelujemo odlučno.

Akcenat je na podršci djeci i adolescentima oboljelim od raka, njihovoj hrabrosti i otpornosti. Drvo će biti formirano od raznobojnih otisaka ruku djece, koji predstavljaju stopu preživljavanja djece oboljele od raka. Korjeni će predstavljati ključne elemente Boljeg preživljavanja na sledeći način: odgovorna vladina politika, pravovremena i tačna dijagnoza, efikasan tretman, multidisciplinarna njega, palijativno i podržavajuće zbrinjavanje, porodična podrška, kvalifikovana radna snaga, dostupni i pristupačni neophodni ljekovi, registar carcinoma, rehabilitacija i reintegracija.

Prema raspoloživim podacima Registra za maligne neoplazme Crne Gore tokom 2013. godine od malignih bolesti oboljelo 24 djece,odnosno 1,1% od ukupnog broja oboljelih te godine, duplo više dječaka – 66,7% nego ( 33,3%) djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-19), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Prema posljednjim preliminarnim podacima koji se odnose na 2019. godinu broj registrovanih smrtnih slučajeva od malignih bolesti kod djece starosti do 18 godina je 6.

U saradnji sa Institutom za bolesti djece, NVO Fenix i NVO Književna omladina Tivta koje je doniralo bojanke za djecu oboljelu od raka Institut za javno zdravlje Crne Gore ovaj dan obilježavaju u skladu sa epidemioloskim mjerama.