25. februar – Pad stope imunizacije može voditi samo ka novoj epidemiji među najugroženijima

0
124

Do prvog februara ove godine, sva djeca rođena tokom 2020. trebala su primiti prvu dozu vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele, ali ju je primilo samo 12 odsto od njih 7.086. Niska stopa imunizacije zabilježena je i kod djece rođene 2019. godine: samo 34 odsto njih je do sada primilo prvu dozu vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele. To znači da je većina najmlađe djece u Crnoj Gori u ozbiljnoj opasnosti od hospitalizacije ili čak i smrti u slučaju da dođe do izbijanja epidemije malih boginja.

SZO, UNICEF i Institut za javno zdravlje Crne Gore pozivaju sve roditelje da provjere jesu li njihova djeca primila MMR i druge vakcine prema kalendaru rutinske imunizacije djece i da ih hitno vakcinišu ako do sada nijesu. Naša zajednička poruka je da ne smijemo dozvoliti da jedna zdravstvena kriza dovede do druge, jer pad stope imunizacije vodi ka novoj epidemiji među najugroženijima, a ovog puta to bi bila djeca.

– Vakcinacija protiv malih boginja spriječila je preko 23 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta od 2000. do 2018. godine. Učinimo ono što je najbolje za našu djecu – pridržavajmo se rutinske imunizacije kako bismo zaštitili ne samo sopstvenu djecu, već i svu djecu iz našeg okruženja – poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Radi podrške rutinskoj imunizaciji djece tokom pandemije u Crnoj Gori, UNICEF je obezbijedio različite vidove unapređenja znanja i obuke za zdravstvene radnike, tehničku pomoć za ažuriranje raznih imunizacionih procedura i praksi u skladu s najvišim međunarodnim standardima, kao i podršku za nabavku različite medicinske opreme za čuvanje vakcina u domovima zdravlja.

Uz podršku UNICEF-a i EU, Institut za javno zdravlje vodi nacionalnu kampanju za hitno povećanje stope imunizacije protiv malih boginja u Crnoj Gori. Institut za javno zdravlje Crne Gore pokrenuo je niz aktivnosti koje imaju za cilj kako pružanje podrške izabranim pedijatrima u domovima zdravlja, tako i podsticanje vakcinacije MMR vakcinom. Jedan od ciljeva je i upoznavanje roditelja s rizicima od nepravovremene vakcinacije protiv morbila, zaušaka i rubele, da bi oni informisano i savjesno donosili odluke, a sve to da bismo zaštitili našu djecu i osigurali im zdravo i bezbjedno djetinjstvo.

– Ovom prilikom apelujemo na roditelje da sve dileme koje imaju u vezi sa MMR vakcinom rješavaju s izabranim pedijatrima, a Institut za javno zdravlje stoji na raspolaganju za sve dileme u vezi s ovom vakcinom – rekao je dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Prema SZO, mnoge zemlje i dalje prijavljuju ozbiljne poteškoće u sprovođenju rutinskih imunizacionih aktivnosti zbog pandemije COVID-a-19, čime se otvara put budućim epidemijama i dovode u opasnost rezultati decenija napretka ostvarenih u zaštiti zdravlja djece i novorođenčadi.

– SZO snažno podržava sve napore nacionalnih vlasti Crne Gore i naših partnera da osiguraju da svako dijete dobije potpunu zaštitu koju vakcine pružaju – kazala je dr Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori.