15. februar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DJECE OBOLJELE OD RAKA

0
376

Nacionalno udruženje roditelja djece oboljele od raka (NURDOR) u Srbiji obilježilo je i ove godine 15. februar – Svjetski dan djece oboljele od raka. Statistika pokazuje da svakog dana jedno dijete oboli, a svake sedmice jedno dijete umre od raka u Srbiji.

Svjetski dan djece oboljele od raka obilježen je puštanjem balona i dobrotvornim koncertom kompozitora Aleksandra Simića i ansambla Serafimi u Beogradu, kao i sličnim akcijama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Čačku, Ivanjici, Subotici, Zrenjaninu, Rumi, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci i Leskovcu.

Kako je kazao predsjednik NURDOR-a Todor Mančić, svrha obilježavanja je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece, što bi uticalo na unaprjeđenje kvaliteta liječenja i oporavka i rješavanje sistemskih pitanja poput pitanja bolovanja roditelja tokom liječenja djece koje iznosi minimum četiri mjeseca, a koje još nije stavljeno na dnevni red iako je predlog izmjene zakona ušao u skupštinsku proceduru krajem prošle godine.

Mančić je pozvao sve ljude dobre volje da se, u skladu sa mogućnostima, priključe NURDOR-u i pomognu u borbi za stvaranje uslova zahvaljujući kojima će djeca oboljela od raka imati veće šanse da pobijede ovu opaku bolest.

– Svakog dana jedno dijete oboli, a svake sedmice jedno dijete umre od raka u Srbiji. Od svih bolesti u dječjem dobu i adolescenciji rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod djece izlječiv u preko 70 odsto slučajeva, ako se dijagnostikuje na vrijeme i pravovremeno liječi – rekao je Mančić.

Udruženje NURDOR osnovali su 2003. godine roditelji, ljekari, medicinsko osoblje i volonteri, sa ciljem da pomognu djeci i porodicama koje se suočavaju sa kancerom.