13. februar – NOVAC IZ EU FONDOVA INJEKCIJA ZA HRVATSKO ZDRAVSTVO

0
355

ZAGREB – Hrvatskom zdravstvu na raspolaganju je oko 235 miliona eura iz strukturnih fondova Evropske unije u periodu do 2020. godine –  kazao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja prim. Siniša Varga. Kako je objasnio, tim sredstvima biće omogućeno trajno skraćivanje listi čekanja, smanjena smrtnost hrvatskih pacijenata od hroničnih nezaraznih bolesti i povećana finansijska efikasnost upravljanja hrvatskim zdravstvom.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će biti korišćena za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite, razvoj dnevnih bolnica i dnevnih hirurgija, razvoj hitne medicine, izgradnju i uređenje bolničke infrastrukture, programe osposobljavanja zdravstvenih radnika i preventivne programe.

Uz to, kako je kazao ministar, na raspolaganju su i 50 miliona eura namijenjenih poboljšanju energetske efikasnosti zdravstvenih objekata.

Dr. Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja i direktor Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu, najavio je četiri velika projekta vrijedna ukupno oko 35 miliona eura, koja su usmjerena na zaštitu ranjivih grupa. Riječ je o Odjeljenju za palijativno zbrinjavanje varaždinske bolnice u Novom Marofu, Zavodu za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, Klinici za dječje bolesti Zagreb i  Spinalnom centru u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama.

U planu je uređenje i opremanje četiri nova objedinjena hitna bolnička prijema, vrijedna 26,5 miliona eura, i to u Splitu, Sisku, Dubrovniku i Zagrebu.

Za primarnu zdravstvenu zaštitu predviđeno je 18,5 miliona eura, a tim sredstvima biće osigurana bolja opremljenost ordinacija, kako bi se dio dijagnostike mogao rješavati na nivou primarne zdravstvene zaštite.  Za uređenje i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih hirurgija predviđeno je 70 miliona.