15. jul – Novi talas zaraze se brzo širi Azijom

0
53

Novi talas zaraze koronavirusom brzo se širi Azijom, stanovnici od Novog Zelanda do Japana upozoreni su da preduzmu mjere opreza kako bi usporili izbijanje i spriječili preopterećenost zdravstvenih sistema.

Ponovni porast zaraženih, uglavnom omikron varijantom BA.4/5 dodatni je izazov za vlasti koje se bore s ekonomskim posljedicama ranijih talasa pandemije dok pokušavaju izbjeći produženje ili ponovno uvođenje nepopularnih ograničenja.

Japan je u poslednja 24 sata izvijestio o gotovo 95.000 slučajeva, a broj novozaraženih porastao je za 2,14 puta u poređenju s prošlom nedjeljom, prema podacima vlade.

Stručnjaci očekuju da će dnevni broj zaraženih u Južnoj Koreji doseći 200.000 otprilike od sredine avgusta do kraja septembra i proširuju vakcinaciju busterom, ali ne planiraju ponovna ograničenja.

Australija je upozorila da bi mogla biti pogođena najgorom epidemijom covida-19 u sljedećih nekoliko nedelja potstaknutom omikron varijantama BA.4/5. Vlasti su rekle da se mogu očekivati ​​”milioni” novih infekcija, ali su odbacile bilo kakva stroga ograničenja za suzbijanje širenja.

Kontinentalna Kina u junu je prijavila prosječno više od 300 lokalno prenesenih zaraza kovidom dnevno, što je više od oko 70 u junu, budući da pekinška stroga politika “nula slučajeva covida-19” pomaže u održavanju lokalnih klastera pod kontrolom i sprječava preopterećenost bolnica. Hina