15. jul – U izolaciji četvoro zaposlenih Hitne pomoći

0
94

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Saša Stefanović saopštio je da je četvoro zaposlenih iz te zdravstvene ustanove u izolaciji, dodajući da tokom prvog talasa epidemije niko od radnika nije bio Kovid pozitivan.

Kad su počeli prvi slučajevi koronavirusa, nijedan tim Hitne medicinske pomoći nije otišao kod pacijenta bez kompletne medicinske opreme.

Po preporukama Instituta za javno zdravlje, za Hitnu pomoć mjesečno je potrebno 24.000 hirurških maski i 18.000 pari rukavica, a svake nedelje stižu potrebne količine da bi zaštitili medicinsko osoblje i pacijente.

– U posljednja četiri dana u Podgorici je u prosjeku, pregledano u ambulanti oko 130 pacijenata, a riječ je o pacijentima koji su imali temperaturu ili određene simptome koji bi mogli da ukazuju na prisustvo korona virusa. Što se tiče kućnih posjeta, njih je u toku 24 sata od 35 do 50 u Podgorici. Mnogo je bolje da ljudima daju savjet telefonom, i da odu u kućnu posjetu ako je opravdana, nego da ljudi iz samoizolacija dolaze sami i tako krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela – objasnio je dr Stefanović.