15. jul – Uz obavezu vakcinisano više od dvije trećine zdravstvenih i prosvjetnih radnika – Rusija

0
24

Većina moskovskih zdravstvenih radnika, nastavnika i socijalnih radnika vakcinisana je protiv koronavirusa, mjesec dana nakon što su vlasti uvele obaveznu vakcinaciju za određene kategorije stanovništva.
Vlasti Moskve su saopštile da je vakcinisano gotovo 70 odsto zdravstvenih radnika, 66 odsto zaposlenih u obrazovnim ustanovama i 76 odsto socijalnih radnika.
Stopa vakcinisanih u Rusiji je izrazito niska. Najmanje jednu dozu je primilo 28,6 od 146 miliona Rusa, odnosno 19,5 odsto stanovništva. Vlasti su zbog toga u gotovo 30 regiona uvele obaveznu vakcinaciju za određene kategorije stanovništva, među kojima su zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, maloprodaji, javnom prevozu, državnim institucijama i u uslužnom sektoru.
Moskva i region oko nje prvi su uveli obaveznu vakcinaciju, prije mjesec dana.
Kompanijama i institucijama je naređeno da osiguraju da 60 odsto osoblja primi najmanje jednu vakcinu protiv korona virusa do 15. jula, a drugu do 15. avgusta. Poslodavci bi u suprotnom morali da suspenduju nevakcinisane radnike, koji ne bi primali platu i bili bi kažnjeni.
Rusija je sada prijavila novi rekordan broj mrtvih od korona virusa u jednom danu, dok nastavlja borbu sa velikim brojem novih infekcija. Prema zvaničnim podacima, u prethodna 24 časa umrla je 791 osoba. Broj mrtvih u jednom danu u Rusiji prvi put je prešao 700.
U prethodna 24 časa registrovane su 25.293 nove infekcije.
Broj novoinficiranih u jednom danu skočio je prošle nedjelje na više od 25.000, što je gotovo tri puta više u odnosu na početak juna kada su vlasti prijavljivale oko 9.000 novih infekcija.
Za skok broja infekcija vlasti okrivljuju širenje delta soja korona virusa i nastoje da ubijede građane da se vakcinišu, piše Beta.