16. jul – Otkrivena svinjska kuga prvi put na farmama u Brandenburgu – Njemačkoj

0
25

Njemačko ministarstvo poljoprivrede javilo je 16. juna o prvim slučajevima afričke svinjske kuge na svinjogojskim farmama, napominjući da će nastaviti da izvoze svinjetinu iz regija u kojima bolest nije registrovana.

Naučni institut Friedrich-Loeffler potvrdio je da je na dvije farme u saveznoj zemlji Brandenburg zabilježena pojava afričke svinjske kuge, objavilo je ministarstvo.

Bolest je utvrđena na “organskoj” farmi s 200 životinja i na malom poljoprivrednom imanju sa samo dvije svinje, navelo je Ministarstvo zdravlja Brandenburga. Sve su životinje usmrćene.

Afrička svinjska kuga je do sada u Njemačkoj zabilježena samo kod divljih životinja, ukupno 1277 slučajeva u populaciji divljih svinja na području Brandenburga, blizu granice s Poljskom, gdje se bolest proširila.

– Gotovo godinu dana se borimo protiv ogromnog pritiska koji stvara bolest u Poljskoj. Duž granice s Poljskom podignuta je ograda kako bi se spriječio ulazak divljih svinja u Njemačku i uspostavljeno je šest zona za pojačani lov na divlje svinje – rekla je ministarka zdravlja Brandenburga Ursula Nonnemacher

Kina i drugi kupci zabranili su uvoz svinjetine iz Njemačke u septembru prošle godine, nakon što je potvrđen prvi slučaj kod divljih životinja. Zabrane su još uvijek na snazi.

Zabrane uvoza dovele su do promjena u trgovini, pa su proizvođači iz EU, uključujući Španiju, povećali svoj izvoz u Aziju, a Njemačka je povećala prodaju unutar EU.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će Njemačka, prema konceptu regionalizacije, nastaviti da izvozi svinjsko meso u ostale zemlje EU. Koncept regionalizacije podrazumijeva obustavu uvoza iz regije u kojoj je bolest utvrđena, ali ne i opštu zabranu prodaje, objašnjava Reuters.