15. jun – Dodijeljena priznanja najboljima

0
112

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježio 14. jun – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom, Ministarstvo zdravlja je dvadeset-prvu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Priznanja je nagrađenima uručio ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Ovaj događaj se tradicionalno organizuje na Nacionalni dan dobrovoljnih
davalaca krvi, 11. maj, što ove godine nije bilo izvodljivo usljed situacije sa korona virusom. Kako bi se na adekvatan način zahvalili pojedincima, profesionalcima i onima koji su vršili promociju I motivisali druge da dobrovoljno daju krv, tako je ove godine dodjela priznanja Ministarstva zdravlja organizovana povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava 14. juna.

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Korać Husnija, iz Rožaja, za 107 davanja; Anđić Lazo, iz Berana, za 103 davanja; Šekularac Rade, iz Berana, za 89 davanja; Agović Esko, iz Berana, za 82 davanja i Bulatović Biljana, iz Podgorice, za 50 davanja. Najaktivniji klubovi dobrovoljnih davalaca
krvi u prošloj godini su bili Klub DDK Željezara iz Nikšića i Društvo DDK Dušan Abramović, sa Cetinja. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanja su dobili dr Miladinović Dušanka, transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje i Jokić Siniša, med. tehničar, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Nikolić Miodrag iz Nikšića; Raičević Žarko iz Berana i Gutić Ramo iz Plava.

Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore dr Besim Kadić, čestitao je nagrađenima i istakao koliko napora Crveni krst Crne Gore, ulaže u razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dobitnicima je na priznanjima čestitatala i direktorka Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović. Ona je prisutne podsjetila na prošlogodišnje rezultate.

-Tokom prethodne godine realizovano je 19.216 donacija, odnosno na kraju godine procenat davalaštva krvi bio je 3,1%. Sa ukupno 238 organizovanih akcija i oko 2.000 davalaca koji su dobrovoljno dali krv po prvi put, veoma smo zadovoljni postignutim
rezultatima i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su uvidjeli značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha ovog lijeka i tako pokazali izuzetan stepen brige prema zajednici – naglasila je Rašović.