15. jun – Raste broj zaraženih koronavirusom – Izrael

0
50

Broj zaraženih koronavirusom raste u Izraelu i zdravstveni zvaničnik zadužen za nadgledanje odgovora na pandemiju prof. dr Salman Zarka procjenjuje da će biti 15.000 do 20.000 slučajeva u jednom danu, pa se razmatra da li da se ponovo uvede obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru. Broj infekcija u jednom danu povećao se sa 2.600 koliko je zabilježeno 6. juna na 7.661 u jednom danu.

Zarka je na sastanku parlamentarnog odbora za zdravstvo rekao da se novi soj virusa koji je mutirao iz omikrona, poznat kao BA.5, brzo širi i otporniji je na vakcine od ranijih sojeva. Kako je navedeno novim sojem je trenutno zaraženo 50 procenata pacijenata i on zamjenjuje omikron kao dominantni soj i očekuje se da se tako nastavi.

Soj izaziva blago oboljenje među mladima, ali se očekuje povećan broj hospitalizacija, prenijeli su izraelski mediji.

– Ako je vakcina djelovala 90 odsto protiv delta soja i ako je 30 odsto vakcinisanih bilo zaraženo omikronom, sa novim sojem vakcina je manje efikasna u prevenciji infekcije, ali štiti od ozbiljne bolesti – rekao je Zarka.

On je ponovio preporuku da se nose zaštitne maske na javnim zatvorenim mjestima. Maske u Izraelu su trenutno obavezne samo u zdravstvenim ustanovama. Maske na otvorenom nijesu obavezne od aprila prošle godine.

Najavljeno je da će Izraelcima biti omogućeno da budu zvanično registrovani kao pacijenti oboljeli od kovida-19 samo na osnovu kućnog testa.

U Izraelu je trenutno više od 34.000 potvrđenih aktivnih slučajeva, uključujući 119 ozbiljnih oboljenja od kovida-19, dok ih je prije šest dana bilo 74, po podacima ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije preminulo je 10.882 oboljele osobe.

Broj R koji pokazuje koliko osoba u prosjeku može da zarazi jedan nosilac koronavirusa je vrlo visok, 1,46. Kada je taj broj veći od jedan znači da se zaraza širi, a u Izraelu je počeo da raste iznad jedinice prije gotovo dva mjeseca. Beta