30. jun – Brzi kovid testovi u više nijesu besplatni – Njemačka

0
95

Duže od godine svako u Njemačkoj je mogao redovno besplatno da se testira na korona virus, ali to je državu koštalo previše. Od sada, većina građana će uslugu morati da plati.

Testiranje na punktovima ili u apotekama ostalo je besplatno samo ljudima iz ugroženih grupa, onima koji rade sa nekim iz te grupe i nekome ko uz medicinsko opravdanje ne može da se vakciniše.

Tako je stvari postavila nova uredba ministarstva zdravlja, prema dogovoru ministara zdravlja i finansija Karla Lauterbaha i Kristijana Lindnera.

Testiranje je u Njemačkoj, sa jednim kratkim prekidom prošle jeseni, bilo besplatno od proljeća 2021. Lauterbah navodi da je to savezni budžet koštalo oko milijardu eura mjesečno.

– Ne može država vječito sve da plaća, stigli smo do granica naših mogućnosti – rekao je Lindner obrazlažući novu regulativu.

Tako sada na po jedan besplatan test imaju trudnice u prvom trimestru, djeca do pet godina, ukućani zaraženih, njegovatelji, osobe sa invaliditetom i oni koji o njima brinu, kao i štićenici i posjetioci domova za njegu i klinike.

Testovi pred porodične proslave, koncerte i drugih događaja u zatvorenom koštaće tri eura. Ista cijena važiće za korisnike mobilne aplikacije za praćenje rizika infekcije kada dobiju crveno upozorenje i za privatne susrete sa nekim starijim od 60 godina. Dotirana cijena od tri eura, međutim, podrazumijeva potpisanu izjavu o razlogu. Novi propisi su podijelili javnost.

Inače, zaraza korona virusa u Nemačkoj je ponovo u usponu. Prema podacima Instituta Robert Koh (Koch), sedmodnevna učestalost zaražavanja u je na 668,6 na 100.000 stanovnika, poslije 532,9 prije sedam i 189 prije mjesec dana.

Odluke o testiranju i drugim pandemijskim mjerama zavise i od ekspertize koja će u biti predstavljena u Berlinu. Pandemijske mjere koje su još na snazi pod zakonom o zaraznim bolestima, poput obaveznog nošenja maske u javnom prevozu, prestaju da važe 23. septembra.

Osnovne smjernice za dalje, kako je saopštio jedan portparol ministarstva zdravlja, vlada će predstaviti prije ljetnje pauze u parlamentu. Usvajanje novog zakona i pandemijskih pravila planirano je kada se Bundestag vrati na posao u septembru.