26. jun – Velike epidemije na horizontu – Velika Britanija

0
91

Veliku Britaniju bi ubrzo mogla pogoditi nova ubojita bolest budući da postoje znakovi “velike” epidemije “na horizontu”, upozorio je stručnjak. Prof. dr Mark Woolhouse, epidemiolog za zaraznih bolesti na Univerzitetu u Edinburghu, vjeruje da je ‘Bolest X’ “odmah iza ugla”, piše The Sun.

Prijetnju nepoznatih virusa koji se mogu prenijeti na ljude i potencijalno uzrokovati raširene epidemije Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naziva “Bolest X”. Prošle godine su upozorili da bi sljedeća pandemija mogla biti u razmjerima crne smrti, koja je ubila oko 75 miliona ljudi.

Sve to dolazi dok je dječja paraliza pronađena u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda u Londonu te postoje neki dokazi prenosa kod malog broja ljudi. Stručnjaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) vjeruju da je putnik – vjerovatno iz Pakistana, Afganistana ili Nigerije – donio virus u stolici nakon oralne vakcinacije protiv dječje paralize.

No, virus se sada proširio na druge nakon mutacije, a isti je soj više puta otkriven u uzorcima kanalizacije od maja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su ove godine zabilježeni i slučajevi ptičje gripe, Lassa groznice, krimsko-kongoške hemoragične groznice i majmunskih boginja. Prof. Woolhouse vjeruje da su ove infekcije znak onoga što dolazi. On je za The Telegraph rekao: “Postoji naziv za ono što trenutno vidimo u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje, zove se brbljanje. To je izraz koji antiterorističke jedinice koriste za opisivanje malih događaja koji bi mogli značiti nešto veće na horizontu… zarazne bolesti djeluju na gotovo isti način”.

Naučnici vjeruju da će sljedeća pandemija vjerovatno biti uzrokovana “zoonozama”. tj. prelaskom infekcije sa životinja na ljude. Od 1,67 miliona nepoznatih virusa na planetu, do 827.000 njih moglo bi preći na ljude od životinja, prema EcoHealth Allianceu.

Jugoistočna Azija, južna i središnja Afrika, područja oko Amazona i istočna Australija identifikovani su kao područja najvećeg rizika za nove bolesti u studiji objavljenoj u Nature Communications.

Kako ljudska populacija raste i seli se dalje u staništa životinja, raste rizik od prenosa bolesti na ljude. Scenariji iz noćne more bio bi da se pojavi jedna od ovih novih bolesti, ili soj starije, koji bi bio vrlo zarazan i vrlo smrtonosan, što bi omogućilo da se brzo proširi i ubije milione prije nego bi svijet mogao nešto poduzeti.

– Početak 21. vijeka bio je savršena oluja za nove zarazne bolesti i sve ukazuje na vjerovatnost sve više i više izbijanja. Svi pokretači izbijanja s vremenom se zapravo pogoršavaju, a ne idu na bolje – naglasio je prof. Woolhouse. Net.hr

Turska policija spriječila je stotine ljudi da se okupe na godišnjoj Povorci ponosa u Istanbulu i privela desetine nakon što su lokalne vlasti i ove godine zabranile održavanje povorke.