15. maj – Izvedena kompleksna operativna procedura na grudnoj i stomačnoj aorti

0
108

U Kliničkom centru Crne Gore protekle sedmice kod pedesetpetogodišnjeg pacijenta iz Herceg Novog sa disekcijom (rascjep zida) torakalne aorte urađena je po prvi put samostalno izuzetno kompleksna i komplikovana operativna procedura na grudnoj i stomačnoj aorti.

Ovu intervenciju izveo je tim KCCG na čelu sa dr Vesnom Sjekloća Ivanović, načelnicom Centra za invazivnu dijagnostiku, terapiju srcai i krvnih sudova, dr Pericom Marašem, načelnikom Centra za vaskularnu hirurgiju i hirurgom dr Milosavom Cmiljanićem.

Dr Sjekloća Ivanović je navela da je kod pacijenta verifikovana teška komplikovana disekcija tip 3 koja je zahvatila grudnu i stomačnu aortu.

– Nakon prijema i liječenja u Intenzivnoj jedinici i stabilizacije stanja pacijenta urađena je pripremna operacija od strane vaskularnih hirurga gdje je urađeno premoštenje između lijeve karotidne i lijeve arterije supklavije, kao i suport sledećoj intervenciji koja je trebala da se uradi u uslovima Angio sale. Ova procedura podrazumijeva ugradnju stentova, stent graftova, koja će obezbijediti da zid aorte bude stabilan, da ne dolazi do daljeg rascjepa i da se spriječe fatalne komplikacije kod ovog pacijneta – kazala je dr Sjekloća Ivanović.

Ona je naglasila da je pacijent sa Centralne itentenzivne njege premješten na Odjeljenje vaskularne hirurgije, u potpuno zadovoljavajućem stanju, da je hemodinamski i klinički potpuno stabilan, sa pokrentim ekstremitetima bez bolova i da će uskoro biti otpušten iz KCCG.

Dr Maraš je kazao da je po prijemu u KCCG kod pacijenta prvo urađena veoma teška i komplikovana hirurška intervencia radi stabilizacije njegovog stanja.

Dr Cmiljanić je istakao da je, po stabilizaciji opšteg stanja, nakon skoro nedjelju dana, urađena jedna intervencija koja se do sada nikada nije radila u Crnoj Gori samostalno.

– Dr Maraš kao šef ekipe i ja smo uradili tu intervenciju, a nakon toga je urađena endovaskularna procedura koja je protekla uredno. Ponosan sam na cijeli tim što je uradio i što smo napravili jedan veliki iskorak u liječenju naših pacijenata i zahvalan sam svima kao i rukovodstvu KCCG – naglasio je dr Cmiljanić.