28. maj – Nijesu prekidali dijalizu uprkos epidemiji

0
207

Za vrijeme epidemije koronavirusa pacijenti koji su na dijalizi svakodnevno su dobijali terapiju, a medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore radilo je punim kapacitetom. Iako je na tom odjeljenju trenutno skoro 80 stalnih pacijenata, u toku karantina na hemodijalizu redovno su dolazile i osobe sa područja koja su bila pogođena koronavirusom, pa je oprez bio još veći.

Tokom trajanja pandemije koronavirusa u Klinički centar dolazili su i pacijenti sa područja koja su bila pod karantinom, te je rad na odjeljenju za hemodijalizu bio organizovan u skladu sa smjernicama NKT-a i Instiuta za javno zdravlje.

Iako su pacijenti iz Opštine Tuzi bili negativni na koronavirus, medicinsko osoblje moralo je da preduzme posebne mjere opreza.

Pacijenti na dijalizi spadaju u visokorizičnu grupu, te su u toku trajanja karantina bili odvojeni od svojih porodica, ali kažu da su svu neophodnu pažnju dobijali u Kliničkom centru.

Iako su se borili protiv nepoznatog neprijatelja, medicinsko osoblje se trudilo da zaboravi na druge probleme i da posvećeno rade svoj posao.

I pacijenti i medicinske sestre su u jednom saglasni – a to je da se do zajedničke pobjede dolazi timskim radom i požrtvovanjem.