15. mart – Bolnica u Risnu dobila skener vrijedan 330.000 eura

0
309

U Specijalnoj bolnici Vaso Ćuković pušten je u rad novi multislajsni skener vrijedan 330.000 eura, koji će građanima Risna, cijele regije i turistima omogućiti da dobiju savremenu medicinsku dijagnostiku, ocijenio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.

On je, svečano puštajući u rad skener, kazao da je to, pored skenera u Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću, četvrti u nizu, za koji je novac opredijelila Vlada Crne Gore. Zaposleni i građani te regije su, kako je podsjetio, u prethodne dvije godine imali su probleme zbog kvara na starom skeneru. Fond za zdravstveno osiguranje je, kako je ukazao, izdvojio 53 hiljade eura za rekonstrukciju i adaptaciju prostora, gdje je smješten skener. – Vlada je opredijelila preko 160.000 eura za nabavku druge nove, savremene medicinske opreme. Na taj način se podiže kvalitet pružanja zdravstvene zaštite. Upravo je to politika Vlada, da građani u mjestu življenja i boravka dobiju uslugu, a ne kao što je bilo ranije, da zbog određenih usluga, dijagnostičkih i operativnih procedura, idu u Kotor, Bar, Cetinje, ili u Klinički centar Crne Gore – naveo je Hrapović.

On je rekao da je, kroz Projekat energetske efikasnosti, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije, opredijeljeno dodatnih 80.000 eura za naredni period. -Za Projekat energetske efikasnosti, koji se ogleda u rekonstrukciji fasade Bolnice u Risnu, ove godine će biti raspisan tender, nakon čega će projekat biti realizovan. Do sada je kroz Projekat energetske efikasnosti uloženo preko 300 hiljada eura u ovu bolnicu – kazao je Hrapović. Kao važan iskorak, kako je rekao, definisana je rekonstrukcija jednog dijela bolnice. – Imamo gotova idejna rješenja i gotov projekat za rekonstrukciju u vrijednosti od skoro 900 hiljada eura. Ministarstvo i Vlada će kandidovati taj projekat, kroz kapitalni budžet za iduću godinu, i siguran sam da će građani ovog kraja dobiti taj projekat i da ćemo u narednom periodu imati još bolje i kvalitetnije uslove za liječenje naših građana – ocijenio je Hrapović.

Direktor Specijalne bolnice Risan dr Vladimir Popović, rekao je da je puštanje u rad skenera veliki dan za ustanovu, pacijente, i veliko rasterećenje za zaposlene.
– Projekat je počeo moj prethodnik doktor Jauković i to je bio prvi korak na putu modernizacije ove bolnice. Crna Gora je prepoznata kao zemlja elitnog turizma i turistički infrastrukturu mora da isprati i zdravstvena infrastruktura. Mislim da je ovo samo prvi korak na tom putu i da ćemo u tome svi zajedno istrajati – smatra dr Popović.
On je istakao da je cilj Specijalne bolnice u Risnu da nema lista čekanja.
– Uvešćemo i dopunske radiološke ambulante. Dugujemo ogromnu zahvalnost Opštoj bolnici Kotor, jer smo dvije godine bili bez ove usluge, a ta bolnica nam je izlazila u susret gotovo svakodnevno. U pomoć su uskakali i bolnice u Baru, Nikšiću. Mi smo područje koje je itekako opterećeno, pogotovo u turističkoj sezoni i ovo je za nas jedan veliki dan – istakao je dr Popović.