14. mart – Turska pruža snažnu podršku zdravstvenom sistemu Crne Gore

0
250

Kvalitet odnosa Crne Gore i Turske ogleda se, između ostalog, u snažnoj podršci koju Turska pruža našem zdravstvenom sistemu, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića, ambasadorke Turske u Crnoj Gori NJ.E. Ozan Songul i koordinatora turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA u Crnoj Gori, Envera Resulogularija.
Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, potpisan je 05.decembra 2014.godine, a od tada je, prema riječima ambasadorke Songul realizovano 48 projekata između dvije države.
U okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, značajno mjesto zauzima usavršavanje crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Turskoj, istakao je ministar Hrapović. Nakon što je prošle godine grupa ljekara boravila u najstarijoj turskoj bolnici Numune u Ankari, plan je da u narednom periodu još 120 crnogorskih ljekara stekne nove vještine i znanja i razmijeni iskustva sa turskim kolegama.
TIKA je u crnogorski zdravstveni sistem u protekloj deceniji uložila više od 2 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi upravo na donacije u opremi i infrastrukturi zdravstvenom sistemu. Najvrjednija od njih svakako je rekonstrukcija Urgentnog centra KCCG, za koju je izdvojeno 700 hiljada eura, a tu je i nedavna donacija 12 EKG aparata. TIKA će, kako je istakao njen koordinator Resulogulari, nastaviti da razvija svoje projekte na polju zdravstva.
Sastanku u Ministarstvu zdravlja prisustovala je i Generalna direktorica za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa, Slađana Pavlović i savjetnica za trgovinske odnose u ambasadi, Fatima Derya.